El passat 28 d’octubre el grup Homes Igualitaris Socialistes @igualitaris_ va celebrar un debat de sensibilització sobre els prejudicis del masclisme en l’esport de base i la realitat que viu l’esport femení al nostre país. Al debat hi varen prendre part dues persones expertes en el tema;

– Eva Donat, ex-esportista d’èlit, periodista i membre de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) i

– Marcos Castro, sociòleg de la UB es pecialitzat en violència de gènere a l’esport de base

Debat "Masclisme i Esport" d'Homes Igualitaris Socialistes
Debat “Masclisme i Esport” d’Homes Igualitaris Socialistes

Amb les aportacions d’ambdues persones va quedar palesa, entre d’altres, la manca de respecte social, el despreci institucional i la manca d’oportunitats de les dones que es volen fer un espai en l’esport femení i desitjant dedicar-se professionalment. La màxima expressió del masclisme extrem, en forma de violència de gènere vers les esportistes dones, en l’esport de base, també va ocupar un espai central al debat.

A l’acte hi varen prendre part a més de membres d’ Homes Igualitaris Socialistes un representant de l’associació Homes en Dialeg http://www.homesendialeg.org/es/  una altra entitat d’homes igualitaris que va voler ser-hi present amb les seves aportacions.

La necessitat de treballar per modificar les conductes-model que des de la infància es transmet als menors, on l’exemple de l’home triomfador es basa en un model de masculinitat tradicional dominant, vers nous models de masculinitats alternatives més atractives scoialment, també va centrar bona part del debat obert.

Els homes que treballem per la igualtat efectiva som conscients que només fent una aposta social col·lectiva per modificar les conductes tradicionals imperants als nostres entorns, farem possible un futur millor. La socialització preventiva de la violència de gènere i el reconeixement de noves i diverses expressions de les masculinitats no violentes, són el millor exemple.

Ens cal treballar per educar la societat vers la prevenció de conductes autoritàries, abusives, de control de l’altre, d’establir relacions de poder-sobmetiment. Cal trencar amb els valors que ens impregnen i que estableixen models on sempre una part (mascle dominant) sotmet a l’altre (dones o altres homes que es desvien del patró de la masculinitat tradicional).

L’ensenyament, l’educació i la trasmissió de nous valors són la clau per obrir noves portes a la igualtat. Obrim-les doncs…

esport2

Anuncis