africaMentre que a les societats occidentals lluitem per la igualtat efectiva de dones i homes, a d’altres racons del món, elles, les dones, lluiten per la seva pròpia supervivència i d’aquelles persones de qui tenen cura.

Un exemple em va colpir fa poc; el de la comunitat de dones dels pobles de Guinea-Bissau, un exemple concret extrapolable a centenars de milers d’altres dones a tants altres indrets del continent africà.

L’ong Alianza por la Solidaridad es feia ressò recentment del cas d’una comunitat de dones de Guinea-Bissau. A molts pobles de l’Àfrica la terra és vida, i les seves gents només subsisteixen del que planten i cultiven. Aquestes dones són les que cultiven els aliments i sobre les que recau el futur de les famílies, però no en són les propietàries ni tenen dret a decidir sobre les terres. Són homes ancians (djiargas) o caps de la tribu, els amos de les terres i els que decideixen sobre els usos i benficis de les mateixes. En moltes ocasions, quan aquestes terres dónen beneficis, els marits les vénen a terceres persones o a empreses, comprant la dot d’una nova muller.

Mitjançant la campanya de donacions engegada per Alianza por la Solidaridad, dones com Djenabu Balde a qui l’empresa espanyola Agrogeba va arrebatar les seves terres, no tornaran a reproduïr-se. La campanya recull donacions de particulars que amb una minsa aportació, permet la cessió de les terres que aquestes dones cultiven, i alhora, permet la legalització d’aquestes terres a mans de les dones que em fan ús, per la seva supervivència i la de les seves famílies.

La campanya ha recollit ja 2865€ i ha permés que 286 dones africanes siguin ja propietàries legals de les terres que exploten, de les seves pròpies terres. T’animo a que t’impliquis a fer la teva donació.

El patriarcat doncs, expressa en aquest racó de l’Àfrica negra un més dels seus més execrables tentacles. La meva donació ha contribuit en petita mesura doncs, a posar la fi sobre l’abús, el sobmetiment i l’anulació que viuen les dones a un petit racó del nostre món. La lluita continua, i em sumaré tant com pugui a fer possible l’erradicació d’un sistema que ens empobreix, limita i coarta la nostra llibertat com a persones.

Anuncis