Doncs malauradament són en franca minoria i el pitjor símptoma; cau el nombre de dones diputades del 40% el 2012 fins al 38.5% sorgit de les urnes del 27S de 2015.

grafica dones diputades

Que ha succeït per què les dones, el 50% de la nostra societat, no siguin representades, almenys, de manera paritària? Intentaré compartir algunes dades que poden resumir la situació que es viurà els quatre anys vinents al Parlament de Catalunya.

De les nou forces polítiques (partits i coalicions) que es presentaven a les Eleccions Autonòmiques 2015, només Ciutadans (C’s) presentava a la seva llista principal per Barcelona, una dona; Ines Arrimadas. La resta optaren per homes encapçalant la principal candidatura al Parlament de Catalunya. D’altra banda, un fet força habitual a la política catalana.

Gairebé totes les forces polítiques varen optar per ubicar a homes encapçalant les seves candidatures arreu de Catalunya, fet que ja de forma directa, incideix en la representativitat de gènere i mostra que la política catalana encara està lluny d’assolir la igualtat efectiva, almenys en l’àmbit de la representativitat institucional.

El total de dones diputades que ocuparan un escó al parlament català serà de 52 (per 83 homes), una minva significativa respecte a la representació femenina a l’anterior mandat.

El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) és la força que més s’apropa a assolir la paritat, en resultar electes 7 dels 16 representants socialistes. Cal recordar que el cap de llista socialista a la presidència de la Generalitat de Catalunya, Miquel Iceta, fou l’únic en confeccionar la “llista cremallera” per Barcelona (home, dona ordenats simultàniament).

Curiosament, el partit que pitjor resultats mostra en l’àmbit de la representativitat femenina a l’hemicicle són les CUP, un partit que s’autodefineix com d’extrema esquerra i feminista, que haurà de mostrar que té la capacitat de passar de les paraules als fets, ja que únicament serà representat per 3 dones diputades, un 30% de dones sobre el total d’electes.

Val a dir que per sort, tenim vigent la Llei d’igualtat del 2006 la qual obliga els partits i coalicions a confeccionar llistes paritàries, on cap sexe disposi de més d’un 60% ni inferior del 40%. Què hagués passat sense lleis que estableixen normes de protecció de les dones?

Jutgeu vosaltres mateix@s…

Anuncis