Inmersos com són en ple debat de construcció nacional, alguns partits obliden que la igualtat fonamenta les bases de la democracia.

Les darreres eleccions al Parlament de Catalunya constitueixen un clar exemple que sense voluntat, no és posible la realitat de la igualtat d’oportunitats entre dones i homes. Mireu sino com les CUP, un moviment polític que s’autodefineix com feminista i adopta, potser amb una política d’aparador, la igualtat d’oportunitats, ha obtingut amb poc més d’un 30% de representació femenina, el darrrer esglaó en el número de dones parlamentàries.

Cal doncs avançar en les paraules, pasar als fets i a la valentía i el sacrifici individual, per assolir les fites que ens proposem en matèria d’igualtat efectiva entrte dones i homes.

La darrera plenària del Consell de la Igualtat del PSC, va posar, molt probablement, les bases per fer efectiva a la política catalana, la democracia paritària de debó, la igualtat real en la representació de les dones socialistes a les institucions i en conseqüència, evidenciar que les llistes paritàries ja no poden ser el reclam amb el qual conformar-se. La demanda de les “llistes cremallera”, ubicar de manera alterna sense excepcions, una dona i home des del primer lloc fins el darrer de la candidatura, s’adverteix com l’únic sistema garant d’obtenir una representació equitativa.

Si bé la configuració de les llistes electorals ja estableix, l’obligatorietat d’evitar la infra representació de qualsevol dels sexes en els diferents comicis electorals amb els bàrems d’elecció 40/60, podem constatar com aquesta mesura de mínims, no pot ser l’exemple a seguir per un Partit dels Socialistes de Catalunya, els quals si duem el feminisme en el nostre ADN i entomem la perspectiva de gènere en les nostres polítiques i en la gestió diària.

A la política catalana actual no podem obviar que la majòria de partits i coalicions;

  • obten per homes per encapçalar les diverses candidatures als parlaments,
  • apliquen les lleis als mínims, ubicant dones en llocs de difícil elecció,
  • no consideren la igualtat d’oportunitats en la confecció de llistes,

Hem de ser conscients que el progrès i els avanços socials nomès s’assoleixen amb la lluita, la valentia i la gosaria de persones i col·lectius, capaços de fer sacrificis i de consolidar nous models de transformació de les realitats que ens incomoden. El PSC pot jugar en aquest moment aquest clau, i erigir-se amb el lideratge de la política feminista al nostre país, incorporant mètodes de confeccionar les llistes electorals, que permetin l’elecció equitativa de dones i homes, adoptant doncs, les llistes cremallera.

Recordem que ja el PSC va optar per aquest sistema, per primer cop, en la confecció de les candidatures per Barcelona i Girona a les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, i per tant tot pas enrera, podría ser vist com una claudicació vers el progrès i les millores de les dones en política.

“En el context de futures eleccions, des del Consell de la Igualtat esperem que aquest exemple (les llistes cremellera socialistes al Parlament) serveixi per encoratjar a tot el partit a seguir pel camí del feminisme socialista i que, a partir d’ara, el partit adopti el sistema de llistes cremallera” (extracte de la resolución aprobada al Consell de la Igualtat del PSC el dia 17 d’octubre)

Tota una declaració d’intencions i un repte que espero i desitjo, els companys i companyes sàpiguen llegar correctament.

Anuncis