ONU DONES, l’entitat de les Nacions Unides per a la Igualtat de Gènere i l’Empoderament de les Dones, ha presentat recentment un gran pacte amb els mitjans de comunicació associats com a pas de gegant per assolir la plena igualtat entre gèneres en materia informativa.

L’entitat presenta aquest gran acord, titulat “Donem el pas vers la igualtat de gènere” com una aliança imprescindible per promoure l’empoderament de les dones amb i mitjançant els mitjans de comunicació, una de les principals eines de comunicació existents, transmissores d’estereotips de gènere.

ONU Dones convida els mitjans de comunicació associats a convertir-se en motor de la implementació de mesures relatives en la igualtat de gènere i dels drets de les dones des de dues vessants principals: eliminant tota mena de biaixos informatius en les seves informacions i cròniques, i incorporant les dones a les seves estructures laborals, molt especialment, en llocs de lideratge i tasques directives.

Amb aquest pacte, ONU Dones convida les principals empreses propietàries dels mitjans de comunicació internacionals, nacionals i regionals, a donar un pas definitiu i sumar-se a l’acord en defensa dels drets de les dones i la igualtat entre gèneres, adquirint el compromís de convertir-se en eines defensores de la plena igualtat, mitjançant les informacions publicades, les línies editorials i les practiques corporatives d’empresa.

El pacte amb els mitjans pot resumir-se en els següents punts;

 • La defensa dels drets de les dones i de la plena igualtat entre gèneres en les publicacions, informacions i la cobertura de les notícies.
 • L’edició de reportatges periòdics de qualitat que posi l’èmfasi en la plena igualtat.
 • La inclusió de dones com a fonts de les notícies i comunicacions que es difonen tratctant tot l’abast temàtic, des de l’economia a la tecnologia, per exemple.
 • L’adopció d’un codi de conducta periodística amb perspectiva de gènere.
 • La inclusió de directrius per a la redacció de notícies, des de la perspectiva de gènere.
 • Garantir la paritat a les redaccions informatives, oferint les mateixes oportunitats als homes i dones del plantell laboral, animant i fomentant la diversitat de temàtiques sense estereotips i incloent informacions relacionades amb els drets de les dones i la igualtat d’oportunitats.
 • Prestar orientació i tutoria professional adreçada a les dones periodistes amb la finalitat de fomentar les seves carreres professionals.

Per la seva banda, ONU Dones es compromet amb els mitjans de comunicació que s’associin i signin aquest pacte a;

 • Publicar a la página web de les Nacions Unides i als respectius anuncis divulgatius a les xarxes socials, el noms dels mitjans de comunicació i empreses propietàries signants de l’acord.
 • Difusió i amplificació dels continguts relacionats amb la igualtat i els drets de les dones que aquests mitjans publiquin, usant l’àmplia xarxa d’oficines i perfils variats a les xarxes socials dels quals disposa les Nacions Unides.
 • Els mitjans associats rebran continguts diversos de gran qualitat i interés informatiu, amb signatures de persones de gran prestigi relacionades amb l’organisme mundial, i de forma totalment gratuïta, i en podrán fer l’ús que considerin, sempre que es mencioni la font d’ONU Dones.
 • Aquestes empreses rebran un accés preferencial en el marc d’aquesta iniciativa, per part de l’organisme, quant demandin entrevistes amb personalitats rellevants d’ONU Women, i tindran prioritat informativa i recepció preferent dels esdeveniments que s’organitzi per part de l’agència de dones.

Ara caldrà observar amb atenció i analitzar si aquestes empreses assumeixen amb aquest acord una conducta informativa igualitària que serveixi com a model de gestió empresarial per altres empreses i mitjans interessades.

Per ampliar la informació relativa a aquesta noticia, es pot accedir al següent enllaç al web d’ONU Dones; http://www.unwomen.org/es/get-involved/step-it-up/media-compact#sthash.JZIjCkdU.dpuf?platform=hootsuite

onuwomen

 

Anuncis